הפחד, הסיבוכים האפשריים וההחלמה

הפחד, הסיבוכים האפשריים וההחלמה
26.9 | פורסם ע״י: ד״ר וולף

ניתוח מתיחת בטן הוא אחד הניתוחים המרתקים ביותר בתחום הרפואה האסתטית. זאת משום שבשנים האחרונות התפתח המחקר הקשור לניתוח ונעשו בו שינויים רבים. כיום הוא נחשב לניתוח נפוץ מאד בקרב נשים שעברו הריונות ולידות, נשים לאחר ניתוח קיסרי וכן בקרב נשים וגברים שעברו תהליכי הורדה במשקל שהיו משמעותיים והותירו אותם עם בטן עמוסה בעודפי עור.

הרצון להיות חטובים, להרגיש טוב עם הגוף שלנו ולהקפיד על מראה מעוצב, מביא לא מעט אנשים לשאול את עצמם האם הניתוח של מתיחת בטן יכול להתאים להם. במאמר זה ננסה לשפוך אור על הניתוח הפופולרי הזה ולהציג את כל המידע הדרוש למי ששוקל לעבור את הניתוח.

ניתוח מתיחת בטן – קווים לדמותו

ניתוח מתיחת בטן הוא שם כולל למספר סוגים של ניתוחים. הניתוח הבסיסי כולל הידוק של שרירי הבטן, חיתוך של עודפי השומן והסרתם יחד עם העור העודף, מתיחת עודפי העור והידוקם מחדש לדפנות הבטן ולאחר מכן – עיצוב של איזור הבטן ובעיקר של איזור הטבור – אשר משתנה בגלל הסרת העור.

לצד התהליכים הכירורגיים האלו, משולבים בניתוחים מסויימים, בהתאם לשיקול הרופא ולבחירת המטופל, גם תהליכים של שאיבת שומן מאיזור הבטן. זאת כדי להגיע לתוצאה טובה יותר בסופו של דבר. במהלך הניתוח מתייחס הרופא הכירורג לשלושה איזורים עיקריים: שרירי הבטן, שכבת השומן שנמצאת מתחת לעור והעור עצמו. התוצאה הסופית היא שרירי בטן מתוחים, פחות שומן באיזור הבטן ועור מתוח ומעוצב.

בעבר בוצע הניתוח תוך שימוש בנקזים שנתפרו אל העור וסייעו להוציא את הנוזלים הרבים שמצטברים באיזור הבטן במהלך התהליך. נקזים אלו היו אמורים למנוע את הזיהומים שיכולים להיגרם מסיבות שונות במהלך הניתוח, אך לא מנעו אותם בדרך מספקת. לכן בוצעו בשנים האחרונות שינויים דרמטיים בתהליך הניתוח.

כיום ניתן לבצע את הניתוח ללא שימוש בנקזים ולשלב בו גם שאיבת שומן, כך שהתוצאות הן דרמטיות יותר והסכנות פחותות. ללא נקזים, המטופל אינו חשוף לזיהומים כבעבר ובנוסף תהליך ההחלמה הוא קצר יותר. למעשה, ניתוח מתיחת בטן היום הוא שני ניתוחים בהליך כירורגי אחד – ההחלמה מתקצרת והתוצאות הן טובות יותר ונראות לעין מהר יותר.

תהליך הניתוח

הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה ולאחר הכנות שאליהן מתבקש המטופל בהתאם להדרכת הרופא. לאחר שהמטופל הורדם, מתבצע חתך נמוך באיזור קו הערווה ובשיפולי הבטן הצדדיים – חתכים אלו מבוצעים בדרך זאת כדי למזער כמה שיותר את הצלקות הנראות לעין. לאחר החיתוך, מתבצעות שאיבת שומן והסרה של שכבות העור העודף, לפי הצורך. במקרים מסויימים מהדק המנתח גם את שרירי הבטן. לאחר מכן, המנתח מבצע מתיחה של העור והידוק אל דפנות הבטן. לעיתים קרובות יש גם צורך בעיצוב מחדש של איזור הטבור. לאחר סיום כל הפעולות האלו המנתח סוגר את החתכים והמטופל מועבר להתאוששות.
הסיבוכים האפשריים בניתוח מתיחת בטן
ניתוחים אסתטיים כיום, ובתוכם גם ניתוח מתיחת בטן, אינם ניתוחים מסוכנים במיוחד. ההקפדה על שימוש בטכנולוגיות רפואיות מתקדמות, ההקפדה על ביצוע הניתוח בעדינות ובזהירות והבחירה במנתח בעל ניסיון מקלים על הופעת הסיבוכים. עם זאת, חשוב לדעת שכמו בכל תהליך רפואי, יכולים להיות גם בניתוח הזה סיבוכים שונים.

להלן מספר סיבוכים שעלולים לקרות במהלך ניתוח מתיחת בטן:

הצטברות נוזלים: הצטברות נוזלים הנקראת בשפה הרפואית סרומה יכולה להתרחש בחלק מהניתוחים. כדי להקטין את הסיכוי לכך מבצע המנתח סקירה מוקדמת של חלל הבטן ואף שואב שומן ונוזלים. בנוסף, חשוב להקפיד על תפירה מתאימה וקפדנית כדי למנוע את ההצטברות. כאשר מאובחנת הצטברות נוזלים ניתן ליצור ניקוז באמצעות נקזים ובמידת הצורך חוזרים למיטת הניתוחים לניתוח חוזר.

א-סימטריה: א-סימטריה היא סיבוך שעלול לקרות והיא תלויה בעיקר בבחירת המנתח. ככל שהמנתח מקצועי ומיומן יותר כך הסיכוי לסיבוך הזה יורד. במידה ומתגלה א-סימטריה, הרופא ימליץ על ניתוח חוזר לתיקון.

טרומבוזה ותסחיפי ריאה: הסיכוי לסיבוך זה קלוש בזכות הבדיקות המבוצעות לפני הניתוח שאמורות לאבחן את הסיכוי לבעיות אלו. מיומנות המנתח במהלך הניתוח לצד תרגילי נשימה שמבוצעים לאחר הניתוח יכולים לעזור למניעת הסיבוך. כך גם ירידה מוקדמת מהמיטה, חזרה לפעילות גופנית ובמידת הצורך שימוש בנוגדי קרישה. במסגרת הטיפול במידה ואובחן הסיבוך משתמשים באנטיביוטיקה או סטרואידים ומקבלים טיפול רפואי בהתאם לשיקול הרופא.

המטומה – הצטברות דם: זהו אחד הסיבוכים הנדירים שמקושרים לניתוח. כדי למנוע את הסיבוך הזה מבצעים בדיקת תפקודי קרישה ובמידת הצורך עוצרים דימום במהלך הניתוח. במידת הצורך מטפלים בסיבוך זה על ידי ניתוח חוזר שבו מנקזים את ההמטומה. הניתוח אורך כעשרים דקות.
נזק לבטן התחתונה ולאיזור הטבור: זהו אחד הסיבוכים הנדירים ביותר. הסיבוך נמנע באמצעות זיהוי מוקדם של הבעיה, הימנעות מעישון, בחירת מנתח מקצועי ומיומן, תפירה קפדנית לאחר הניתוח וניטור של אספקת הדם לאיזור הטבור והבטן התחתונה. במידת הצורך מבוצע הליך ניתוחי חוזר או פתיחה של התפרים כדי להפחית את הלחץ.

שינויים בתחושה: עוד סיבוך שהוא נדיר מאד. הוא נמנע כאשר בוחרים במנתח מיומן ומקצועי המשתמש בטכניקת ניתוח מתקדמת ומותאמת אישית. אין דרך לטפל בסיבוך זה במידה ונגרם.

צלקות היפר-טרופיות: סיבוך נדיר מאד. כיום מבצעים את הניתוח תוך יצירת חתכים באיזורים שאינם נראים לעין ובנוסף מבצעים תפירת עור מוקפדת שתמנע את הצלקות האלו. המנתח חייב להתאים את החיתוך בעור לפי המאפיינים של אותו מנותח. מטפלים בצלקות אלו באמצעות משחות וזריקות סטרואידים, יריעות סיליקון ורענון הצלקות.

זיהומים: זיהומים הם נדירים מאד בעיקר בגלל ההקפדה על סטריליות מוחלטת במהלך הניתוח. במידה והתגלה זיהום משתמשים באנטיביוטיקה ובמידת הצורך בניקוז.

התמודדות עם פחדים לפני הניתוח

כמו לפני כל תהליך רפואי דרמטי, גם לפני ניתוח מתיחת בטן יכולים להתעורר פחדים רבים. החששות המובילות בהקשר לניתוח זה קשורות לצלקות שיופיעו על הגוף, לבעיות וסיבוכים שעלולים לקרות ולמראה לא אסתטי של הבטן לאחר הניתוח. החששות האלו יכולים להיעלם במידה ותבחרו במנתח מקצועי ומנוסה, בעל שם בתחום הניתוחים האסתטיים. מנתח אשר יש לו ידע בנושא ומשתמש בשיטות הניתוחיות המתקדמות ביותר יוכל למנוע כמה שיותר בעיות וסיבוכים בדרך וליצור תוצאה אסתטית ומדוייקת. חשוב לדעת שהיום הניתוח מבוצע תוך הקפדה על הסתרת הצלקות ועל יצירת תוצאה איכותית לאורך זמן – כך שאין צורך לחשוש מפני צלקות חשופות לעין ומראה לא אסתטי.

מומלץ להתמודד עם הפחדים על ידי שיחת תיאום ציפיות עם המנתח וקבלת כל האינפורמציה על הניתוח לפני הביצוע שלו.

החלמה מניתוח מתיחת בטן

ניתוח מתיחת בטן הוא ניתוח שיכול להתבצע באופן יחידני – כלומר רק מתיחת בטן או לחילופין לשלב בעצמו עוד פעולה ניתוחית של שאיבת שומן. תהליך ההחלמה משתנה בהתאם לסוג הניתוח ולפעולות שנדרשו ותואמו בין המנתח למטופל לפני הניתוח. תהליך ההחלמה בשלב הראשון כולל התמודדות עם נפיחות קלה ומתח באיזור הבטן. התחושה הזו אמורה לחלוף לאחר מספר ימים. עוד בעיה נפוצה היא תחושת גרד. התחושה הזו באה לידי ביטוי כחלק מתהליך ההחלמה והיא טבעית – היא חולפת כעבור זמן קצר. תופעות נוספות שמדווחות בימים הראשונים של תהליך ההחלמה הן כאבים קלים באיזור הבטן (אשר הופכים חזקים יותר בהתאם לדרגת מתיחת שרירי הבטן במהלך הניתוח), אדמומיות, נפיחות, שינויים בתחושת העור ושינויים בגוון העור באיזור הצלקת. כל התופעות האלו הולכות ונעלמות במשך השבועות הראשונים לאחר הניתוח.

במהלך ארבעת השבועות הראשונים לאחר הניתוח, נדרשת לבישה של חגורת בטן כדי למקסם את תוצאות הניתוח וכדי לשפר את ההחלמה. ביקורת אצל הרופא תקבע האם נדרש טיפול נוסף. בנוסף, ממליצים הרופאים לחזור לפעילות גופנית קלה מיד לאחר הניתוח – הקימה מהמיטה לאחר הניתוח חשובה לתהליך ההחלמה. במשך יומיים עד ארבעה ימים לאחר הניתוח כבר ניתן לחזור לפעילות שגרתית בבית. לרוב חוזרים המנותחים לעבודה ולעיסוקים הרגילים בין 5-12 ימים לאחר הניתוח.

רוב תופעות הלוואי נעלמות במהלך תקופה של חודשיים עד שלושה חודשים לאחר הניתוח. הצלקות נעלמות והופכות לחלק ממראה הבטן התחתונה במהלך חודשים אלו והתוצאות מוכיחות את עצמן עם הזמן.

לפני הניתוח – מותר ואסור

יש מספר הנחיות חשובות לביצוע לפני הניתוח, זאת על מנת שהניתוח יהיה בטוח ומוצלח ככל האפשר.
כעשרה ימים לפני הניתוח מומלץ לסיים את כל בדיקות המעבדה שניתנו על ידי הרופא ולסיים את הדיווח על תרופות שניטלות באופן קבוע וכל בעיה רפואית אחרת. מומלץ לא להשתמש בתרופות מזמן זה ועד הניתוח, למעט אקמול ותוספי מזון. באופן מיוחד, אסור ליטול תרופות שמשפיעות על מערכת קרישת הדם – ביניהן אספירין, וולטרן, אדוויל, ארטופן ונקסין.

במידה והמנותח הוא אדם מעשן, עליו להפסיק עישון של סיגריות וכל חומר אחר כחודש לפני הניתוח. בנוסף, מומלץ להימנע משתיית אלכוהול. המטופלים צריכים להסיר את כל איפור הפנים, להתרחץ היטב ולשים דגש במהלך הרחצה על איזור הבטן התחתונה. במהלך תהליך הניקוי משתמשים בסבון אנטיספטי. החל מחצות הלילה לפני הניתוח יש להפסיק לאכול ולשתות ולהיכנס לצום מוחלט. מותר לצחצח שיניים בבוקר הניתוח.

לאחר הניתוח – מותר ואסור

תהליך ההחלמה מחולק למספר תקופות שבתוכן יש דברים שניתן לעשות ויש דברים שצריך להיזהר מלעשות. בכל התקופות האלו חשוב להקפיד על מילוי הוראות המנתח והרופא המטפל.

ביום לאחר הניתוח

יממה לאחר הניתוח המטופל נמצא בחגורת בטן והוא מחובר לקטטר. חשוב להירגע ולנוח ולתת לגוף להתאושש, לקחת את התרופות האנטיביוטיות במידה וניתנו ובהתאם להוראות הרופא. חשוב מאד לבצע תרגילי נשימה. הקימה מהמיטה לאחר ההתאוששות חשובה. מומלץ לקום מהמיטה לאחר אישור הרופא המטפל ולצעוד כעשר דקות בכל שעה.

בשבוע לאחר הניתוח

בשבוע שלאחר הניתוח ניתן לחזור לפעילות שגרתית קלה. חשוב מאד להקפיד על תזונה נכונה לפי התפריט שנקבע מול הצוות המטפל, לנוח ולא לאמץ את הגוף בפעילות גופנית כבדה. בנוסף, אסור לשכב על הבטן. במהלך הימים הראשונים יש להתרחץ באמצעות שמפו עדין לתינוקות. חשוב להקפיד למלא את כל הוראות הצוות המטפל והמנתח כדי שתהליך ההחלמה יהיה מוצלח ומהיר ככל האפשר. בסוף השבוע הראשון לאחר הניתוח יתקיים מפגש ביקורת אצל הרופא.

בשבועות לאחר הניתוח

אחרי עשרה ימים מיום הניתוח לרוב המנותחים מרגישים טוב יותר ורוב תופעות הלוואי נעלמות. שבועיים לאחר הניתוח יש להגיע למרפאה להוצאת התפרים. חשוב להקפיד על הידוק חגורת הבטן ולהימנע מפעילות גופנית משמעותית ללא אישור הרופא. חשוב מאד להקפיד על מניעת חשיפה לשמש של איזור הניתוח. לאחר מכן, חשוב למרוח את האיזור בקרם הגנה מפני קרינה.

לסיכום

ניתוח מתיחת בטן הוא ניתוח מוביל ומתקדם. התוצאות שמתקבלות לאחר הניתוח הן תוצאות דרמטיות שמשנות חיים. כדי לבחון אפשרות לבצע את הניתוח, מומלץ לקבוע פגישה אצל מנתח בכיר עם ניסיון רב ככל האפשר ולעבור אבחון וייעוץ. בחירת המנתח הנכון תמנע את תופעות הלוואי והסיכונים שציינו כאן ותבטיח שתהליך הניתוח יהיה מוצלח ויעיל לאורך שנים.

דילוג לתוכן